Kujawy.media.pl
Portal Wydawnictwa Kujawy

Na targu z darami lata ser w roli głównej

Na placu  obok Muzeum Etnograficznego we Włocławku 29 wrzesnia odbył się,  już szósty raz  włocławski targ z darami lata pt. „Na jesieni świat się mieni”.

Promowano produkty regionalne wyrabiane na małą skalę z lokalnych surowców. Większość z nich, w oparciu o przepisy tradycyjnej kuchni ludowej, przygotowali właściciele gospodarstw, Koła Gospodyń Wiejskich i laureaci różnych konkursów kulinarnych.

Odwiedzający targ mieli okazję spróbować i zakupić m.in. sery z mleka krowiego i koziego, przetwory owocowe i warzywne, soki, miody, kawy, herbaty, oleje, octy, ciasta, chleby, wędliny wykonane tradycyjnymi metodami, wyroby z gęsi. W ofercie wystawców znalazły się również gotowe potrawy m.in. pierogi z różnymi nadzieniami, zupy, bigosy, kluski ziemniaczane i wiele innych oraz naczynia z gliny i drewniane deski.
Tematem przewodnim tegorocznego targu były sery i jego przetwory. Tradycja wyrabiania serów na Kujawach jest bardzo długa i obfituje w różnorodność produktów. Głównie dominują wyroby z mleka krowiego. Gospodynie przygotowywały najczęściej twaróg z różnymi dodatkami, np. koprem, szczypiorkiem, cebulką. Jadany był jako smarowidło do chleba, a z dodatkiem śmietanki lub mleka pod nazwą gzik stanowił potrawę obiadową. Popularne były też gomółki z owarzonego twarogu, formowane w kulki lub we wrzecionowate kształty i dobrze osuszone. Na odwiedzających targ czekały ulotki dotycząca historii wyrobu serów z załączonymi ciekawymi przepisami na kujawskie potrawy.

Zdjęcia Radosław Wiankowski

6. targ z darami lata

Ostatnie wydania

Tu i Teraz. Gazeta Włocławka i powiatu nr 176

Gazeta Aleksandrowska nr 215

Gazeta Ciechocińska nr 167

Ziemia michałowska nr 356

Najnowsze Video