Kujawy.media.pl
Portal Wydawnictwa Kujawy

Twaróg śmietankowy z Kujaw i ziemi dobrzyńskiej najlepszy

Kujawska Spółdzielnia Mleczarska we Włocławku oraz Restauracja Stylowa w Świeciu, to zwycięzcy tegorocznej edycji konkursu „Najlepszy produkt spożywczy Pomorza i Kujaw” zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski wspólnie ze Stowarzyszeniem Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Laureatów poznaliśmy 28 października podczas uroczystości w Restauracji Lokomotywa w Toruniu.

Celem konkursu jest wyłonienie i promocja produktów spożywczych wysokiej jakości wytwarzanych na terenie naszego województwa, otwieranie nowych rynków zbytu i propagowanie różnorodności produktów spożywczych. Chodzi też o nagradzanie pomysłowości i inicjatyw specjalistów z zakładów przetwórczych branży rolno-spożywczej i firm gastronomicznych regionu oraz ochronę dziedzictwa kulinarnego i kulturowego Kujaw i Pomorza.
 
Do konkursu organizowanego już po raz jedenasty, zgłaszane są produkty odpowiadające standardom europejskim i charakteryzujące się najwyższą jakością. Konkurs zwraca uwagę konsumentom na produkty, które warto wybrać spośród szerokiej oferty artykułów dostępnych na sklepowych półkach.
W tegorocznej rywalizacji konkursowej wzięło udział 21 zakładów przetwórczych, poddając pod ocenę jury 29 produktów oraz 6 restauracji, w tym 3 warsztaty szkół gastronomicznych, przygotowując do konkursu 13 produktów i potraw.
 
Spośród produktów zgłoszonych do udziału komisja konkursowa wyłoniła trzy najlepsze w każdej z dwóch kategorii:
 
Kategoria: Przedsiębiorstwo
·         I miejsce - Kujawska Spółdzielnia Mleczarska we Włocławku za produkt „Twaróg śmietankowy z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej”
 
·         II miejsce - AGRO-VISBEK Sp. z o.o. z Bydgoszczy za produkt „Polędwiczka wędzona w posypce”
 
·         III miejsce - Piekarnia Bartkowscy sp. j. w Toruniu za produkt „Chleb ziemniaczano-ogórkowy”                            
 
Kategoria: Restauracje
·         I miejsce - Restauracja Stylowa Świecie za produkt „Kujawsko-Pomorski Smak Jesieni”
 
·         II miejsce - Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Toruniu za produkt „Różany kurczak z dyniowymi kopytkami”
 
·         III miejsce - PGT „Twierdza Toruń Fort IV” w Toruniu za produkt „Dynia od śniadania do kolacji”
 
Nagrody za zajęcie czołowych lokat mają formę statuetek. W uroczystości wręczenia nagród uczestniczył członek zarządu województwa Sławomir Kopyść. Zwycięzcy otrzymali również możliwość ekspozycji nagrodzonego produktu na stoisku promocyjnym Województwa Kujawsko-Pomorskiego podczas Targów Grune Woche 2017 w Berlinie.

 źródło Urząd Marszałkowski
 

Beauty_Room

Ostatnie wydania

Tu i Teraz. Gazeta Włocławka i powiatu nr 174

Gazeta Aleksandrowska nr 213

Gazeta Ciechocińska nr 165

Ziemia michałowska nr 356

Najnowsze Video