Dożynki i IX Festiwal Kuchni Kujawskiej w Lubrańcu
Święto plonów w Lubrańcu tradycyjnie połączono z Festiwalem Kuchni Kujawskiej - świętem czarniny. Wydarzenia te odbyły się 17 września na terenie Zespołu Szkół im. Marii Grodzickiej w Lubrańcu Marysinie.
Po mszy św. odprawionej w kościele pw. Matki Bożej Szkaplerznej w Lubrańcu korowód dożynkowy przeszedł na tereny szkolne w Lubrańcu Marysinie.
Starostowie Dożynek Gminno-Parafialnych - Małgorzata Ptaszyńska i Kazimierz Jakóbowski przekazali chleb burmistrzowi Stanisławowi Budzyńskiemu, przewodniczącemu rady miejskiej Piotrowi Sławianowskiemu i ks. proboszczowi Waldemarowi Karasińskiemu. Wieńce, kwiaty i chleby przyniosły też delegacji wszystkich sołectw.
Części obrzędowej towarzyszyła kapela „Echo Lubrańca” oraz orkiestra OSP Lubraniec z kapelmistrzem Romanem Jędrzejewskim.
Małgorzata Ptaszyńska wraz z mężem Rafałem prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 42 ha położone w Smogorzewie, ukierunkowane na produkcję roślinną i zwierzęcą. Główne uprawy to rzepak, zboża oraz rośliny okopowe. Małżeństwo sukcesywnie rozwija i modernizuje swoje gospodarstwo. Starościna jest dumna mamą ośmioletniej Wiktorii i czteroletniego Kuby.
Kazimierz Jakóbowski wraz z żoną Martyną oraz rodzicami prowadzi gospodarstwo rolne o powierzchni 50 ha, ukierunkowane na produkcję roślinną i zwierzęcą. Dominujące uprawy w strukturze zasiewów to zboża i kukurydza. Gospodarstwo specjalizuje się w chowie i hodowli bydła mlecznego i opasowego. Małżeństwo sukcesywnie rozwija i modernizuje swoje gospodarstwo. Starosta od dziecka związany jest z wsią i pracą w rodzinnym gospodarstwie. Mają dwoje dzieci: Olę oraz Wiktora.
Gospodarze pokroili chleb i podzielili do wśród zebranych. Wśród gości byli m.in. parlamentarzyści, przedstawiciele Sejmiku, Powiatu Włocławskiego, którzy wygłosili okolicznościowe przemówienia. Specjalne podziękowania i słowa uznania skierował do rolników burmistrz Stanisław Budzyński
Kulinaria – niematerialne dziedzictwo kultury
Święto czarniny to przede wszystkim budzące wiele emocji konkursy kulinarne, na najlepszą kujawską czarninę oraz danie tradycyjne. 14 kół gospodyń wiejskich przygotowywało i podawało nie tylko czerninę, ale i dania z kaczki. Potrawy oceniało jury: Sylwia Garstka-Chmarycz (MasterChef), Ewa Politowska (Hotel Spichrz), Agnieszka Michałowska (Akademia Kulinarna Studio „A”) i Marek Góreczny - zastępca burmistrza Lubrańca.
Najlepszą czarninę ugotowały panie z KGW Lubraniec Parcele, drugie miejsce zajął Zespół folklorystyczny Spod Strzechy, trzecie – KGW Kazanioki. Pierwsze miejsce za najlepszy regionalny produkt kulinarny zdobyło KGW Zgłowiączka, drugie - KGW Krowice, trzecie - ZS Lubraniec Marysin.
Dla dzieci przygotowano specjalną strefę pn. „Z pasją i smakiem”. Pod okiem Daniela Żurkowskiego (Pasjonata Tropicana) pieczono pizzę, kręcono watę cukrową i pieczono babeczki.
W ramach Europejskich Dni Dziedzictwa można było wysłuchać prelekcji prof. Jarosława Dumanowskiego (UMK Toruń) pn. „Od czasów kopernikańskich do współczesności – kulinarne podróże historyczne” oraz obejrzeć pokaz live cooking Pawła Zasławskiego (Restauracja Monka) i oczywiście degustować potrawy.
Kolejną prelekcję „Historyczne inspiracje kulinarne” wygłosił Piotr Klepacz (Celtyckie Smaki), a gotował Szymon Stach (Gault&Millau), potrawy można było degustować.
Przygotowano też blok muzyczno-taneczny. Wystąpili: grupa taneczna działająca przy Lubranieckim Centrum Dziedzictwa Kulturowego w Lubrańcu oraz wokalistki z Klubu Młodego Piosenkarza przy LCDK: Paulina Dębowska, Julia Sobieraj, Amelia Dankiewicz. Koncert dał zespół Lubranieckie Gitary.
Jacek Stachursky - podbił parkiety dyskotek w 1994 roku Dziś nazywany jest królem muzyki tanecznej, a także ikoną współczesnego przemysłu popowego w Polsce. Na lubranieckiej scenie zaśpiewał swoje przeboje.
Melodyjnymi piosenkami i niebanalnymi tekstami bawił lubraniecką publiczność także zespół TKM, a
zabawę taneczną prowadził zespół Silver.
Jolanta Pijaczyńska
Dożynki i IX Festiwal Kuchni Kujawskiej w Lubrańcu cz.1
Dożynki i IX Festiwal Kuchni Kujawskiej w Lubrańcu cz.2