Kujawy.media.pl
Portal Wydawnictwa Kujawy

Wieprzowina na stole. Ogólnopolski konkurs kulinarny w ZS CKR w Kowalu

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu 24 maja odbyły się dwa ogólnopolskie konkursy gastronomiczne pn. „Wieprzowina rasy rodzime w roli głównej” oraz „Kiełbasa uczniowska” skierowane do uczniów szkół prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Współorganizatorem i głównym sponsorem było Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej, a produkty będące do dyspozycji uczestników konkursu i gości sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. 

Gości powitał organizator konkursów, Andrzej Zdrojewski - dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu. Wśród nich byli m.in. Anna Radecka – dyrektor Departamentu Oświaty i Spraw Społecznych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Janusz Walczak - przewodniczący Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, Tomasz Parzybut - prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, Marek Witkowski - dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oddz. Bydgoszcz, który jednocześnie reprezentował Sejmik Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Teresa Mazurkiewicz – Kujawsko-Pomorski wicekurator oświaty, Karol Będkowski – zastępca dyrektora Kujawsko-Pomorskiego oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Toruniu,  Aneta Kwarcińska – zastępca wójta gminy Kowal, Szymon Struciński – sekretarz Urzędu Miasta Kowal, Mikołaj Celmer – właściciel Ośrodka Agroturystycznego „Agrofarma” w Gołaszewie, Krystian Dreszler – właściciel firmy „Masarnia Dreszler” z Nowego Miasta Lubawskiego.

 

- Na sporządzanie  potraw konkursowych z wieprzowiny pary uczniów z wielu miejscowości miały czas 2,5 godziny – mówi Andrzej Zdrojewski - dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu.  Oba konkursy skierowane są do szkół branżowych oraz techników żywienia i usług gastronomicznych - szkół prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi . Ich celem jest propagowanie wieprzowiny rasy rodzimej, rasy puławskiej i złotnickiej wśród młodzieży zajmującej się gotowaniem. Zadaniem uczniów było przygotowanie potrawy z wylosowanej wcześniej partii mięsa - z żeberek,  boczku,  szynki oraz ze schabu i wątroby. Oceniane były zasady BHP, przygotowanie, smak i dekoracja.

 

Przygotowywane i prezentowane potrawy oceniała komisja konkursowa, w składzie: Janusz Walczak -przewodniczący Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, przewodniczący komisji konkursowej, Damian Miętus – szef kuchni Ośrodka Agroturystycznego „Agrofarma” w Gołaszewie, Krystian Dreszler – właściciel firmy „Masarnia Dreszler” z Nowego Miasta Lubawskiego.

 

W konkursie „Wieprzowina rasy rodzime w roli głównej” pierwsze miejsce zajęły Martyna Elicka i Weronika Kowalska – uczennice ZS CKR w Brzostowie pod kierunkiem nauczycielki Dobrochny Szydełko. Drugie miejsce zajęły Paulina Kubiak i Julia Ładzińska – uczennice ZS CKR w Starym Brześciu, pod kierunkiem nauczycielki Lidii Rędzikowskiej. Na trzecim miejscu uplasowali się Bartosz Tomczak i Oliwier łapiński – uczniowie ZS CKR w Bielicach pod opieką nauczyciela Andrzeja Nowakowskiego. 

 

W konkursie „Kiełbasa Uczniowska”  pierwsze miejsce zajął Mikołaj Cieślarek (nauczyciel Marta Kopytowska) z ZS CKR w Sędziejowicach. Miejsce drugie – Patryk Michałowski (nauczyciel - Jarosław Seweryn)  - ZS CKR w Brzostowie. Miejsce trzecie – Aurelia Gerowska (nauczyciel – Marta Gulgowska) z ZS CKR w Swarożynie. 

Oprócz wielu nagród rzeczowych, które otrzymali zwycięzcy dodatkowymi bonusami w konkursie „Kiełbasa Uczniowska” są staże w firmie „Masarnia Dreszler” w Nowym Mieście Lubawskim dla sfinansowane przez tę firmę oraz udział w Międzynarodowych Zawodach Wędliniarskich w Stuttgarcie jesień/zima 2023/2024.

Warto zaznaczyć, że dyplomy i nagrody otrzymali wszyscy uczniowie biorący udział w  obu konkursach.  

Wieprzowina na stole. Ogólnopolski konkurs kulinarny w ZS CKR w Kowalu

 

Ostatnie wydania

Tu i Teraz. Gazeta Włocławka i powiatu nr 175

Gazeta Aleksandrowska nr 214

Gazeta Ciechocińska nr 166

Ziemia michałowska nr 356

Najnowsze Video