Wieprzowina na stole. Ogólnopolski konkurs kulinarny w ZS CKR w Kowalu
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu 24 maja odbyły się dwa ogólnopolskie konkursy gastronomiczne pn. „Wieprzowina rasy rodzime w roli głównej” oraz „Kiełbasa uczniowska” skierowane do uczniów szkół prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Współorganizatorem i głównym sponsorem było Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej, a produkty będące do dyspozycji uczestników konkursu i gości sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Gości powitał organizator konkursów, Andrzej Zdrojewski - dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu. Wśród nich byli m.in. Anna Radecka – dyrektor Departamentu Oświaty i Spraw Społecznych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Janusz Walczak - przewodniczący Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, Tomasz Parzybut - prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, Marek Witkowski - dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oddz. Bydgoszcz, który jednocześnie reprezentował Sejmik Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Teresa Mazurkiewicz – Kujawsko-Pomorski wicekurator oświaty, Karol Będkowski – zastępca dyrektora Kujawsko-Pomorskiego oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Toruniu, Aneta Kwarcińska – zastępca wójta gminy Kowal, Szymon Struciński – sekretarz Urzędu Miasta Kowal, Mikołaj Celmer – właściciel Ośrodka Agroturystycznego „Agrofarma” w Gołaszewie, Krystian Dreszler – właściciel firmy „Masarnia Dreszler” z Nowego Miasta Lubawskiego.
- Na sporządzanie potraw konkursowych z wieprzowiny pary uczniów z wielu miejscowości miały czas 2,5 godziny – mówi Andrzej Zdrojewski - dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu. Oba konkursy skierowane są do szkół branżowych oraz techników żywienia i usług gastronomicznych - szkół prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi . Ich celem jest propagowanie wieprzowiny rasy rodzimej, rasy puławskiej i złotnickiej wśród młodzieży zajmującej się gotowaniem. Zadaniem uczniów było przygotowanie potrawy z wylosowanej wcześniej partii mięsa - z żeberek, boczku, szynki oraz ze schabu i wątroby. Oceniane były zasady BHP, przygotowanie, smak i dekoracja.
Przygotowywane i prezentowane potrawy oceniała komisja konkursowa, w składzie: Janusz Walczak -przewodniczący Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, przewodniczący komisji konkursowej, Damian Miętus – szef kuchni Ośrodka Agroturystycznego „Agrofarma” w Gołaszewie, Krystian Dreszler – właściciel firmy „Masarnia Dreszler” z Nowego Miasta Lubawskiego.
W konkursie „Wieprzowina rasy rodzime w roli głównej” pierwsze miejsce zajęły Martyna Elicka i Weronika Kowalska – uczennice ZS CKR w Brzostowie pod kierunkiem nauczycielki Dobrochny Szydełko. Drugie miejsce zajęły Paulina Kubiak i Julia Ładzińska – uczennice ZS CKR w Starym Brześciu, pod kierunkiem nauczycielki Lidii Rędzikowskiej. Na trzecim miejscu uplasowali się Bartosz Tomczak i Oliwier łapiński – uczniowie ZS CKR w Bielicach pod opieką nauczyciela Andrzeja Nowakowskiego.
W konkursie „Kiełbasa Uczniowska” pierwsze miejsce zajął Mikołaj Cieślarek (nauczyciel Marta Kopytowska) z ZS CKR w Sędziejowicach. Miejsce drugie – Patryk Michałowski (nauczyciel - Jarosław Seweryn) - ZS CKR w Brzostowie. Miejsce trzecie – Aurelia Gerowska (nauczyciel – Marta Gulgowska) z ZS CKR w Swarożynie.
Oprócz wielu nagród rzeczowych, które otrzymali zwycięzcy dodatkowymi bonusami w konkursie „Kiełbasa Uczniowska” są staże w firmie „Masarnia Dreszler” w Nowym Mieście Lubawskim dla sfinansowane przez tę firmę oraz udział w Międzynarodowych Zawodach Wędliniarskich w Stuttgarcie jesień/zima 2023/2024.
Warto zaznaczyć, że dyplomy i nagrody otrzymali wszyscy uczniowie biorący udział w obu konkursach.
Wieprzowina na stole. Ogólnopolski konkurs kulinarny w ZS CKR w Kowalu