Święto Żuru Kujawskiego w jubileuszowym wydaniu. Najlepszą zupę ugotowało KGW „Kazanioki”
Gotowany na zakwasie, z kiełbasą, według starej lub nowej receptury, ale zawsze z miłością i szczyptą humoru. Żur, bo o tej zupie, znanej na Kujawach od wieków obchodził swoje jubileuszowe święto. 17 lipca Stary Brześć stał się kulinarną stolicą regionu. 10. edycja Święta Żuru Kujawskiego to wydarzenie kulinarne i muzyczne zarazem, które wyrobiło sobie znakomitą markę wśród publiczności.
Do Starego Brześcia, jak co roku przybyły tłumy smakoszów żuru kujawskiego, a także melomani wielu nurtów muzycznych. Żur gotowały, na otwartym palenisku 23 ekipy, w tym dwa samorządy gmina Brześć Kujawski i Powiat Włocławski. Te ostatnie wycofały się z konkursu, więc o nagrodę walczyło 21 grup. Oprócz żuru na stoiskach przygotowano wiele różnorodnych potraw, którymi częstowano publiczność.
Jury konkursowe: Zbigniew Korzeniowski, Grzegorz Parczewski oraz Paweł Michorzewski oceniało potrawę, ale brało też pod uwagę aranżację stoiska oraz sposób podania zupy. Wszystkie ekipy ugotowały pyszną zupę, ale zwycięzca był tylko jeden. Najwspanialszy żur ugotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Kazanioki” z gminy Lubraniec.
Pogram artystyczny wypełniły gwiazdy polskiej sceny muzyki rozrywkowej. Wystąpił zespół „Girl Cover”. Gwiazdą wieczoru był „Enej” – zespół rockowo – folkowy z Olsztyna.
Na X Święto Żuru Kujawskiego Brześć Kujawski 2021 zaprosili: BCKiH "Wahadło", Urząd Miejski w Brześciu Kujawskim i Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu.
Święto Żuru Kujawskiego w jubileuszowym wydaniu. Najlepszą zupę ugotowało KGW „Kazanioki”