Kujawy.media.pl
Portal Wydawnictwa Kujawy

VI Festiwal Kuchni Kujawskiej. Czarnina na lubranieckiej wsi

Doroczne lubranieckie święto czarniny z powodu stanu epidemicznego w kraju musiało zmienić formułę. Zamiast wielkiej plenerowej imprezy na miejskim stadionie, jak to dotąd bywało - smaczna, czarna zupa będzie serwowana przez dwa dni we wsiach: Krowice, Sułkowo, Zgłowiączka, Skaszyn, Lubraniec Parcele, Ossowo, Kłobia, Sarnowo, Kazanie oraz dla seniorów w LCDK. 

5 września 2020 roku rozpoczął się VI Festiwal Kuchni Kujawskiej - święto czarniny, potrwa do 7 września. Świetlice wiejskie i remizy OSP wypełniły sią zapachem kaczki  i czombru. 

- Święto czarniny pięknie wpisuje się w żniwa - mówi burmistrz  Stanisław Budzyński. – Pamiętam jak byłem mały  - to w tym czasie jedliśmy kaczkę i czarninę. Kujawska czarnina musi być słodko – kwaśna, z jabłkiem, śliwką, gruszką i koniecznie przyprawiona czombrem.

W Festiwalu Kuchni Kujawskiej udział biorą:  KGW Krowice, Stowarzyszenie Kobiet Sułkowa, KGW Zgłowiączka, sołectwo Skaszyn, sołectwo Lubraniec Parcele, Stowarzyszenie Klub Seniora Przyjaciele, sołectwo Ossowo, KGW Kłobianki, sołectwo Sarnowo, KGW Kazanioki.

Daniem głównym Festiwalu jest czarnina podawana z kluskami ziemniaczanymi oraz pieczona kaczka, ale były też m.in. pyszne pierogi z mięsem z kaczki serwowane w Sułkowie, pasztet z kaczki, galareta z kaczką.  

Przygotowane potrawy ocenia komisja: Marek Góreczny  - zastępca burmistrza Lubrańca, Katarzyna Wójcik z Urzędu Miejskiego w Lubrańcu, Piotr Klepacz Celtica Łódź  - sędzia kulinarny, Walentyna Jałocha  - krajowy  i międzynarodowy sędzia kulinarny. 

Festiwal odbywa się przy zachowaniu reżimu  sanitarnego.  

VI Festiwal Kuchni Kujawskiej. Czarnina na lubranieckiej wsi

 

Ostatnie wydania

Tu i Teraz. Gazeta Włocławka i powiatu nr 175

Gazeta Aleksandrowska nr 214

Gazeta Ciechocińska nr 166

Ziemia michałowska nr 356

Najnowsze Video