Kujawy.media.pl
Portal Wydawnictwa Kujawy

Święto pieroga w Warząchewce

Pieczone, smażone i gotowane, na słono i na słodko, nadziewane przeróżnymi farszami i owocami –  serwowane w Warząchewce Polskiej  pierogi stały się potrawą wiodącą kolejnego kulinarnego święta w powiecie włocławskim.

Nie tylko smak pierogów zachwycił uczestników imprezy plenerowej pn. ”Święto pieroga” w Warząchewce Polskiej, w gminie Włocławek.  Spodobała się koncepcja  połączenia  konkursu kulinarnego z zabawą zorganizowaną na początku lata. 

Stoiska z pierogami  nadziewanymi kapustą i grzybami, a także twarogiem, owocami, mięsem oraz  szpinakiem przygotowały panie z KGW, stowarzyszeń  i sołectw.

- W powicie włocławskim mamy kilka imprez o charakterze kulinarnym, w Lubrańcu gotują czarninę, w  Bześciu Kujawskim żur, a w gminie Kowal mają święto mleka – mówi Magdalena Korpolak-Komorowska wójt gminy Włocławek.  -   U nas zadomowiły się  pierogi. Imprezę wymyśliły panie z Ko la Nowoczesnych Kobiet „Dziewanna”.   I wszystko wskazuje na to, że wydarzenie to na stałe wpisze się  w kalendarz kulturalny naszej gminy.

Na scenie wystąpiły zespoły „Kruszynioki”,  „Smólnik”,  „Łęgowianie”, Teatrzyk „Kruszynka”,  Zespół Pieśni i Tańca „Kujawy”.

Biegacze, po raz pierwszy pobiegli w biegu „Pierogun”.

Święto pieroga zwieńczyła  zabawa z zespołem Master.

Święto pieroga w Warząchewce

 

Ostatnie wydania

Tu i Teraz. Gazeta Włocławka i powiatu nr 175

Gazeta Aleksandrowska nr 214

Gazeta Ciechocińska nr 166

Ziemia michałowska nr 356

Najnowsze Video