Święto pieroga w Warząchewce
Pieczone, smażone i gotowane, na słono i na słodko, nadziewane przeróżnymi farszami i owocami – serwowane w Warząchewce Polskiej pierogi stały się potrawą wiodącą kolejnego kulinarnego święta w powiecie włocławskim.
Nie tylko smak pierogów zachwycił uczestników imprezy plenerowej pn. ”Święto pieroga” w Warząchewce Polskiej, w gminie Włocławek. Spodobała się koncepcja połączenia konkursu kulinarnego z zabawą zorganizowaną na początku lata.
Stoiska z pierogami nadziewanymi kapustą i grzybami, a także twarogiem, owocami, mięsem oraz szpinakiem przygotowały panie z KGW, stowarzyszeń i sołectw.
- W powicie włocławskim mamy kilka imprez o charakterze kulinarnym, w Lubrańcu gotują czarninę, w Bześciu Kujawskim żur, a w gminie Kowal mają święto mleka – mówi Magdalena Korpolak-Komorowska wójt gminy Włocławek. - U nas zadomowiły się pierogi. Imprezę wymyśliły panie z Ko la Nowoczesnych Kobiet „Dziewanna”. I wszystko wskazuje na to, że wydarzenie to na stałe wpisze się w kalendarz kulturalny naszej gminy.
Na scenie wystąpiły zespoły „Kruszynioki”, „Smólnik”, „Łęgowianie”, Teatrzyk „Kruszynka”, Zespół Pieśni i Tańca „Kujawy”.
Biegacze, po raz pierwszy pobiegli w biegu „Pierogun”.
Święto pieroga zwieńczyła zabawa z zespołem Master.
Święto pieroga w Warząchewce