Brzeski żur wpisany do księgi rekordów Polski
Podczas tegorocznego Święta Żuru Kujawskiego, który odbył się 27 czerwca 2015r. na stadionie przy Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu, został ustanowiony Rekord Polski na największą porcję żuru. Teraz został on wpisany do elektronicznej wersji Księgi Rekordów Polski 2015.Największa porcja żuru zarówno w Polsce jak i na świecie powstała dzięki ogromnemu zaangażowaniu gminy Brześć Kujawski.
Wielki garnek o pojemności ponad 5200 litrów wypełniono aż 3800 litrami tej tradycyjnej polskiej potrawy.
Lista składników z których powstała zupa przedstawiała się naprawdę imponująco:
•woda – 1900 litrów
•maślanka – 980 litrów
•zakwas – 400 litrów
•mąka – 75 kg
•sól – 25 kg
•pieprz mielony – 2 kg
•czosnek obrany – 10 kg
•majeranek – 14 kg
•liść laurowy – 2 kg
•ziele angielskie – 2 kg
•śmietana słodka 30% – 40 litrów
•boczek – 100 kg
•kiełbasa biała – 210 kg
•kiełbasa zwyczajna – 210 kg
•cebula kostka – 100 kg
•chrzan – 10 kg
•olej – 20 litrów (do podsmażania)
•cukier – 3 kg
•masło – 600 g
Więcej
http://biurorekordow.pl/najwieksza-porcja-zuru-rekord-swiata/