Kujawy.media.pl
Portal Wydawnictwa Kujawy

3800 litrów żuru ugotowali w Brześciu Kujawskim

Rekord Polski w gotowaniu żuru został pobity, a gmina Brześć Kujawski wraz z mieszkańcami  otrzymała certyfikat za największą porcję żuru.

W wielkim garze  kucharze ugotowali 3800 litrów żuru, do którego wrzucili  400 kg kiełbasy, 40 kg soli,  5 kg pieprzu, 100 kg boczku wędzonego. 
Tradycyjnie gotowały żurek również 22 ekipy  złożone z przedstawicieli gmin, KGW, szkół i instytucji. Każdy żurek był inny, ale każdy smaczny i gotowany z wielkim sercem.  
Smaczna była też oranżada rodem z PRL-u  serwowana rzez Skibę, który koncertował na święcie żuru.

 

Ostatnie wydania

Tu i Teraz. Gazeta Włocławka i powiatu nr 169

Gazeta Aleksandrowska nr 208

Gazeta Ciechocińska nr 158

Ziemia michałowska nr 354

Najnowsze Video