Zakrzewo. Bitwa na smaki i nie tylko
Piknik z Produktem Polskim, jaki odbył się 12 czerwca w Zakrzewie, miał na celu promocję ludowych tradycji kulinarnych. Odbył się ramach Bitwy Regionów, w rzyetapowym konkursie na najlepszą potrawę.
Piknik połączony z występami zespołów ludowych i konsumpcją, przyciągnął wielu gości, przedstawicieli samorządu powiatu radziejowskiego, gmin powiatu aleksandrowskiego i instytucji związanych z rolnictwem i wsią. Uroczystego otwarcia dokonał dyrektor Domu Kultury w Zakrzewie Bartosz Podobieński, a gości przywitał wójt Artur Nenczak. Następnie zabrali głos goście.
- W ten sposób promujemy lokalne, zdrowe produkty, z których panie przygotowały regionalne potrawy. To okazja do spotkania, ale także do wymiany doświadczeń – mówiła poseł Anna Gembicka.
Pojawiły się jednak też tony krytyczne w stosunku do polityki europejskiej tak, jakby mówca nie zauważał jak zmieniła się polska wieś dzięki dotacjom dla rolnictwa z kasy Unii Europejskiej. Senator Józef Łyczak (PiS) mówił:
- To, co polskie jest najlepsze. Jeszcze jedno. Sytuacja geopolityczna sprawiła, że ten polski ład, który ludzie z Brukseli, którzy nam źle życzą, chcieli wyhamować albo nawet zniszczyć i polskie rolnictwo, i ten polski produkt, ale myślę, że na szczęście do tego nie dojdzie i będziemy spożywali to, co piękne, smaczne i polskie.
W konkursie wzięło udział 13 Kół Gospodyń Wiejskich: Siniarzewianka z Siniarzewa, Odolinka z Odolionu, KGW z Ujmy Dużej, KGW przy Klubie Seniora w Stróżewie, Superbabki z Kolonii Sędzin, KGW z Byczyny Kolonii, Wiatraczanki z Orla, KGW z Czarnocic, Nowinka z Nowego Ciechocinka, Kruszynianki z Kruszynka, KGW z Żabieńca, Czerwone Jarzębiny z Krzywosądzy, Słońskie Babeczki ze Słońska Dolnego. Potrawy oceniało jury w składzie: ekspert kulinarny Józef Molenda, kierownik Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych OT KOWR w Bydgoszczy Michał von Ossowski, z-ca dyrektora Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Bydgoszczy Arkadiusz Orłowski.
Po długich naradach jury postanowiło przyznać I miejsce Kołu Gospodyń Wiejskich Nowinka z Nowego Ciechocinka (gmina Aleksandrów Kujawski) za potrawę pierogi z siekaną gęsiną, II miejsce KGW w Czarnocicach (powiat radziejowski) za gęś faszerowaną i III miejsce KGW Kruszynianki z Kruszyna (powiat włocławski) za gołąbki z kapustą młodą i młodymi ziemniakami.
Zakrzewo. Bitwa na smaki
Zbigniew Sołtysiński