Festiwal Chleba i Soli w Ciechocinku
Czy sól zawsze jest biała i słona? Czy „chleb powszedni” zawsze smakuje tak samo? Nieoczywiste odpowiedzi na te i inne pytania będzie można poznać w czasie Festiwalu Chleba i Soli, który odbędzie się w Ciechocinku w najbliższy weekend (20-21 czerwca). Festiwal wpisuje się w obchody Święta Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
To już druga edycja festiwalu „Chleba i soli”. Miejsce, w którym się odbywa jest nieprzypadkowe, ponieważ Ciechocinek słynie ze źródeł solankowych. Właśnie przy warzelni soli w Parku Zdrojowym dowiemy się o sposobach pozyskiwania soli w różnych zakątkach naszego globu oraz zobaczymy bogactwo jej form i gatunków. Poznamy także różne tradycje kulinarne związane z wypiekaniem chleba na świecie.
W programie: kiermasz, prezentacje chleba i soli z różnych stron świata, degustacje, warsztaty kulinarne, wykłady popularnonaukowe, konkursy, pokazy pieczenia chleba, muzyka na żywo, piknik oraz atrakcje dla dzieci.
Festiwal Chleba i Soli to impreza towarzysząca obchodom Święta Województwa Kujawsko –Pomorskiego. Projekt współfinansowany jest Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Festiwal odbywa się równocześnie z 44. Spotkaniami z Folklorem Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej.
Beata Krzemińska