Smaki regionów w gminie Aleksandrów. Fotoreportaż
W Służewie, w miejscowym domu kultury odbyła się 8 września jedyna w swoim rodzaju impreza pn. „Stoły regionalne”
Smaki regionów w gminie Aleksandrów
Unia Europejska wspiera działania integracyjne. Stąd pomysł w gminie Aleksandrów Kujawski, aby wykorzystać jej finanse do zaprezentowania mieszkańcom potraw charakterystycznych dla regionów Polski.
Pomysł ten wsparły organizacje kobiece i w Służewie, w miejscowym domu kultury odbyła się 8 września jedyna w swoim rodzaju impreza pn. „Stoły regionalne”. Można było nie tylko zobaczyć i usłyszeć co jedzą mieszkańcy Śląska, Wielkopolski, Warmii i Mazur, terenów Mazowsza, Kresów wschodnich itp.
Wystawiono tutaj osiem stołów z potrawami charakterystycznymi dla niektórych miejsc w Polsce. Zwiedzający mieli także okazję wysłuchania, czym wyróżnia się kuchnia danego regionu. Prezentowali je prowadzący spotkanie, ale także ci, którzy potrawy na stoły przygotowali. Przydział danego regionu odbywał się drogą losowania.
Kołu Gospodyń Wiejskich z Przybranowa przypadła kuchnia wielkopolska. Na bogatym stole znalazło się wiele potraw, m.in. galanty, czyli galaretka z nóżek, szneki, czyli drożdżówki, gulasze itp. Klub Kobiet Aktywnych z Wołuszewa prezentował dania śląskie. W tej kuchni jada się dużo dań na bazie mięsa i podrobów. Słynna w całej Polsce i niezwykle ceniona jako dodatek do piwa golonka jadana była dawniej tylko na Śląsku oraz w Wielkopolsce. Licznie zgromadzonej publiczności przygotowane potrawy prezentowała Irena Drewczyńska.
Mazowsze to region chyba najbardziej zróżnicowany, jeśli chodzi o kulinaria. Widoczne są tutaj wpływy zarówno polskich regionów, takich jak Kurpie czy Kujawy, jak i kuchni światowych. Stolica regionu była natomiast centrum skupiającym w sobie smaki z zagranicy. Kuchnię tego regionu zaprezentowało KGW Rudunki. Przygotowanie kuchni Kresów wschodnich przypadło KGW Plebanka a Małopolski KGW z Rożna-Parcele. Stół z potrawami Kresów wschodnich wyróżniał się dekoracją. Na czołowym miejscu znajdowały się fotografie bohaterów filmu „Sami swoi”, a otwierał go płot, na którym wisiały garnki i koszule, a przy nich sierp. To z pamiętnej sceny, kiedy to w swojej zapalczywości Kargul rzucał o ziemię swoimi garnkami, myśląc, że to pawlakowe, a Pawlak ciął koszule, bo sądził, że to kargulowe.
Stowarzyszenie „Razem dla Służewa” oraz Koło Emerytów, Rencistów i Inwalidów w Służewie zajęły się kuchnią staropolską, a KGW w Otłoczynie kuchnią Kujaw. W oczy rzuca się duża plansza z napisem „Hej Kujawy, jakie cudne, gdzie jest taki drugi kraj…” i fotografiami znanych miejsc w regionie.
Potrawy Podlasia przygotowało KGW w Stawkach. Podlasie to kraina słynnego w całym kraju sękacza – ciasta pieczonego nad ogniem. Pod wpływem kuchni kresowej, wytwarza się słynną również na Litwie wędlinę o nazwie kindziuk. Przysmakiem jest kiełbasa suszona.
Zdawało się, że najtrudniej będzie przygotować kuchnię góralską. Przypadła ona KGW w Wołuszewie. Okazało się jednak, że na stole znalazł się ser – bunc, prawdziwy rarytas - oscypek z żurawiną, masło własnej produkcji, pstrągi w galarecie, ryby żyjące w wartkich nurtach górskich rzek.
- Niektórzy podczas losowania regionu najbardziej bali się właśnie kuchni góralskiej – mówi Maria Świeczkowska. – Po wylosowaniu tego stołu przypomniałam sobie, że mam w tamtym regionie znajomych i dzięki nim niespotykane u nas potrawy znalazły się na stole.
KGW w Opokach miało za zadanie pokazanie kuchni Warmii i Mazur. Jada się tutaj nadal dania na bazie kapusty kwaszonej i grochu, natomiast wspaniale przyjęła się także kuchnia litewska i ukraińska z cepelinami, pierogami i kołdunami. Na stole znalazła się karmuszka, czyli jednogarnkowe danie zastępujące cały obiad.
Podczas imprezy można było wysłuchać występu chóru gminnego „To i Owo” oraz zobaczyć występ mażoretek. W holu domu kultury czynna była wystawa prac uczestników warsztatu w Karczemce.
Wystawie towarzyszył konkurs na najciekawszą potrawę i najładniejszy stół. Wygrał stół Małopolski, przygotowany przez Rożno-Parcele a na nim zupa bogracz. Na zakończenie imprezy licznie przybyli goście mogli osobiście poznać smaki i walory zaprezentowanych kuchni.
ZDJĘCIA W GALERII ( album Aleksandrów Kuj. ...)