Kujawy.media.pl
Portal Wydawnictwa Kujawy

Festiwal Gęsiny w Przysieku (2023)

Plac przy dawnym budynku Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Przysieku na dwa dni zamienił się w największy w Polsce gęsi jarmark.  Na odwiedzających czekały potrawy z gęsiny, produkty regionalne oraz pokazy kulinarne. Prowadzącymi byli: Magda Gessler, Pascal Brodnicki, Bartłomiej Witkowski i Konrad Korszla. Festiwal Gęsiny jest częścią marszałkowskiej kampanii "Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina".

- Gęsina jest najlepsza na świętego Marcina - tak zapisano w naszej tradycji – przypomina Piotr Całbecki, marszałek województwa.-  A szczególnie w naszym regionie, bo tutaj mamy znaną i cenioną geś białą kołudzką owsianą.

W piątek (10 listopada) w  gęsinowej kuchni popisowe dania zaprezentowali Magda Gessler, restauratorka i osobowość telewizyjna, oraz Bartłomiej Witkowski, właściciel i szef kuchni w toruńskiej restauracji Piernicova, uczestnik Top Chef Polska, laureat wielu konkursów kulinarnych. W Przysieku można zakpić wyroby  i dania z gęsi, tuszki oraz wiele znanych produktów tradycyjnych. 

Piotr Całbecki marszałek województwa kujawsko – pomorskiego w towarzystwie Magdy Gessler wręczył nagrodę Złoty Półgesek. Tytuł i statuetkę otrzymała firma z Wielkopolski Polfex Sp. z o.o. za wędzony filet z gęsi.

Sobotnie gotowanie poprowadzili znani kucharze Pascal Brodnicki i szef hotelowych kuchni Konrad Korszla.

Gęś biała kołudzka została w tym roku wpisana na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Latami ulepszano jej genotyp i rasę w Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej w powiecie inowrocławskim.  Rasa słynie z najlepszego smaku i właściwości odżywczych. Gęś biała kołudzka owsiana żywiona jest wyłącznie paszami roślinnymi oraz zielonką z zachowaniem warunków dobrostanu.

 Źródło- UM WK-P

Zdjęcia Szymon Zdziebło

Festiwal Gęsiny w Przysieku (2023)

 

Ostatnie wydania

Tu i Teraz. Gazeta Włocławka i powiatu nr 169

Gazeta Aleksandrowska nr 208

Gazeta Ciechocińska nr 158

Ziemia michałowska nr 354

Najnowsze Video