Kujawy.media.pl
Portal Wydawnictwa Kujawy

Bezpieczne grzybobranie – Sanepid edukuje i apeluje

Zaczyna się sezon grzybowy. Wyprawy do lasu pozwalają wypocząć, ukoić emocje i zażyć nieco ruchu po tygodniu pracy. Zbieranie grzybów to jednocześnie relaksująca, jak i emocjonująca rozrywka. Musimy jednak pamiętać o najważniejszych zasadach grzybobrania. 

Specjaliści z włocławskiego Sanepidu apelują, by zbierać wyłącznie te grzyby, które rozpoznajemy bez wątpliwości. Początkujący grzybiarze powinni zbierać tylko grzyby rurkowe, z „siateczką” od spodu kapelusza. Należy przy tym unikać małych osobników, które nie mają jeszcze wyraźnie widocznych cech gatunku i mogą być trudne do właściwego rozpoznania.

 

W razie wątpliwości sprawdźmy, czy na pewno nasze znalezisko jest jadalne. Można skorzystać z aplikacji mobilnych, które pomogą zidentyfikować znalezione grzyby, albo posiłkować się tradycyjnym atlasem. Można też przynieść grzyby do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Włocławku, w której dyżury pełnią klasyfikatorzy grzybów. Specjaliści pomogą ocenić, czy zbiór jest bezpieczny i czy można przygotować z niego posiłek.

 

Zatrucie

 

Zatrucie grzybami najczęściej wynika ze złego rozpoznania grzybów jadalnych i trujących. Może też być następstwem niewłaściwego przechowywania grzybów lub gotowych potraw. Objawy często przypominają niestrawność lub infekcję przewodu pokarmowego.

 

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:

 

nudności,

wymioty,

ból brzucha i głowy,

podwyższona temperatura ciała.

Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą też od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.

 

Czas wystąpienia objawów może być różny, w zależności od rodzaju grzybów. W niektórych sytuacjach pierwsze symptomy pojawiają się po kilku – a nieraz dopiero po kilkunastu godzinach.

 

Pierwsza pomoc

 

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, nie bagatelizuj ich. Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.

 

Zapewnij pomoc lekarską, zadzwoń pod numer alarmowy 999 lub 112 lub przewieź chorego do szpitala. Możesz sprowokować wymioty. Nie podawaj osobie z objawami zatrucia mleka ani alkoholu.

 

Jeśli jedna osoba spożywająca potrawę z grzybami ma niepokojące objawy – do lekarza powinni zgłosić się wszyscy, którzy jedli ten sam posiłek, nawet jeśli nie mają objawów zatrucia.

 

Grzybów powinny unikać:

 

kobiety w ciąży i kobiety karmiące,

dzieci,

osoby starsze,

osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego

 

 

 

Ostatnie wydania

Tu i Teraz. Gazeta Włocławka i powiatu nr 175

Gazeta Aleksandrowska nr 214

Gazeta Ciechocińska nr 166

Ziemia michałowska nr 356

Najnowsze Video