Bezpieczne grzybobranie – Sanepid edukuje i apeluje
Zaczyna się sezon grzybowy. Wyprawy do lasu pozwalają wypocząć, ukoić emocje i zażyć nieco ruchu po tygodniu pracy. Zbieranie grzybów to jednocześnie relaksująca, jak i emocjonująca rozrywka. Musimy jednak pamiętać o najważniejszych zasadach grzybobrania.
Specjaliści z włocławskiego Sanepidu apelują, by zbierać wyłącznie te grzyby, które rozpoznajemy bez wątpliwości. Początkujący grzybiarze powinni zbierać tylko grzyby rurkowe, z „siateczką” od spodu kapelusza. Należy przy tym unikać małych osobników, które nie mają jeszcze wyraźnie widocznych cech gatunku i mogą być trudne do właściwego rozpoznania.
W razie wątpliwości sprawdźmy, czy na pewno nasze znalezisko jest jadalne. Można skorzystać z aplikacji mobilnych, które pomogą zidentyfikować znalezione grzyby, albo posiłkować się tradycyjnym atlasem. Można też przynieść grzyby do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Włocławku, w której dyżury pełnią klasyfikatorzy grzybów. Specjaliści pomogą ocenić, czy zbiór jest bezpieczny i czy można przygotować z niego posiłek.
Zatrucie
Zatrucie grzybami najczęściej wynika ze złego rozpoznania grzybów jadalnych i trujących. Może też być następstwem niewłaściwego przechowywania grzybów lub gotowych potraw. Objawy często przypominają niestrawność lub infekcję przewodu pokarmowego.
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:
nudności,
wymioty,
ból brzucha i głowy,
podwyższona temperatura ciała.
Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą też od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.
Czas wystąpienia objawów może być różny, w zależności od rodzaju grzybów. W niektórych sytuacjach pierwsze symptomy pojawiają się po kilku – a nieraz dopiero po kilkunastu godzinach.
Pierwsza pomoc
Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, nie bagatelizuj ich. Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.
Zapewnij pomoc lekarską, zadzwoń pod numer alarmowy 999 lub 112 lub przewieź chorego do szpitala. Możesz sprowokować wymioty. Nie podawaj osobie z objawami zatrucia mleka ani alkoholu.
Jeśli jedna osoba spożywająca potrawę z grzybami ma niepokojące objawy – do lekarza powinni zgłosić się wszyscy, którzy jedli ten sam posiłek, nawet jeśli nie mają objawów zatrucia.
Grzybów powinny unikać:
kobiety w ciąży i kobiety karmiące,
dzieci,
osoby starsze,
osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego