W Lubrańcu gotowali czarninę. III Festiwal Kuchni Kujawskiej (zdjęcia)
Dożynkom w Lubrańcu towarzyszył już trzeci Festiwal Kuchni Kujawskiej, który cieszy się ogromnym powodzeniem i na stałe wpisał się w kalendarz kulturalno-rozrywkowy regionu. Wśród jurorów był Kevin Aiston, Brytyjczyk znany z programu „Europa da się lubić”.
Główną ideą Festiwalu jest promocja tradycji kulinarnych Kujaw. Swoje stoiska kulinarne wystawiły Koła Gospodyń Wiejskich i restauratorzy z powiatu włocławskiego i ościennych. Tradycyjnie odbył się konkurs na najlepszy produkt spożywczy oraz konkurs kulinarny na najlepszą tradycyjną kujawską czarninę. Jurorami byli: Marek Góreczny, zastępca burmistrza Lubrańca; Wojciech Grześkowiak - szef kuchni w Pałacu Lubostroń, koordynator Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, doradca kulinarny; Kevin Aiston – kucharz, autor książek kulinarnych, propagator kuchni polskiej na świecie i światowej w Polsce, Brytyjczyk znany z programu „Europa da się lubić”; Anna Harendarz, która zrobiła karierę jako szef kuchni w Anglii, zajmuje się też marketingiem; Walentyna Jałocha z Moskwy – certyfikowany juror konkursów kulinarnych, znana z programu telewizyjnego „Europa da się lubić”; Iwona Grudzień – szef firmy Gastro zajmującej się wyposażeniem firm gastronomicznych oraz przybyły prosto z Nowego Jorku niekwestionowany światowej sławy autorytet kulinarny prof. Fabio Parasecoli.
Po laury sięgnęli: I – Zespół Folklorystyczny Spod Strzechy z Brześcia Kujawskiego, II – Majątek Kaniewo, III – Gospodarstwo Agroturystyczne Józefinka. Według Jury konkursowego najlepszymi produktami tradycyjnymi mogą pochwalić się: I – Majątek Kaniewo, II – Stowarzyszenie Kobiety Redcza, III – Zespół Folklorystyczny Spod Strzechy.
Festiwal był zorganizowany w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa pod patronatem Kujawsko-Pomorskiego Centrum Kultury w Bydgoszczy.