Kujawy.media.pl
Portal Wydawnictwa Kujawy

11. Święto Żuru Kujawskiego w Starym Brześciu

Tradycja żuru kujawskiego w regionie Kujaw pielęgnowana jest od wieków. To strawa dla ludzi biednych i bogatych, w zależności od tego, ile śmietany i okrasy lub kiełbasy do niej dodano.  W 2008 roku Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisało żur kujawski na listę produktów tradycyjnych. Święto Żuru Kujawskiego odbywające się w Starym Brześciu to jedno z większych wydarzeń kulinarnych  w naszym regionie. W tym roku odbyło się po raz jedenasty. 

Na Święto Żuru Kujawskiego, które jest zarówno wydarzeniem kulinarnym, jak i muzycznym,  mieszkańców regionu zaprosili 18 czerwca organizatorzy - BCKiH „Wahadło”, Urząd Miejski w Brześciu Kujawskim i Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu.

 

Do konkursu kulinarnego stanęło 25 ekip.  Żur gotowano na ogniu opalanym drewnem w specjalnie przygotowanym kociołku.  Degustowało go profesjonalne jury -  kucharze i szefowie kuchni gotujący najpyszniejsze dania dla najlepszych restauracji w Polsce.  

 

- Święto żuru – kujawskiego to radosne wydarzenie – gotowanie, zabawa muzyka. – Ma ono już swoją dobrą markę, więc przyjeżdżają do nas ludzie z całego powiatu włocławskiego i ościennych -  mówi Tomasz Chymkowski, burmistrz Brześcia Kujawskiego.  

Najlepszy żur ugotowały panie z KGW Wiktorowo -  zajęły pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym. Drugie miejsce zajęło Stowarzyszenie Kobiet Sułkowa.

„Żur robi się z ukwaszonej mąki żytniej (razowej) w wodzie, i zaklepany bywa mąką cieńszą żytnią, czyli pytlową” -  napisał Oskar Kolberg, urodzony w 1814 roku polski etnograf i folklorysta w cyklu monografii regionalnych objętych wspólnym tytułem „Lud. Jego zwyczaje, sposób życia, mowa, podania, przysłowia, obrzędy, gusła, zabawy, pieśni, muzyka i tańce” w części  „Kujawy”. 

 

Żur z kartoflami lub chlebem był potrawą codzienną jadło się go na śniadanie. Zupa ta dotrwała do naszych czasów. Żur gotuje się na wielkanocne śniadanie lub inne uroczystości, dodając białą kiełbasę, wędzonkę, jajko na twardo lub grzyby, często bez ziemniaków. I tak z żuru powstał popularny, nie tylko na Kujawach żurek.

 

Energetyczne koncerty przyciągnęły setki fanów dobrej muzyki. Gwiazdami tegorocznego Święta Żuru Kujawskiego byli Margaret  - piosenkarka, kompozytorka i autorka tekstów piosenek oraz  „Poparzeni Kawą Trzy” - zespół pop-rockowy oraz ska założony w 2005 roku, złożony przede wszystkim z dziennikarzy”. Autorem tekstów polskich jest Rafał Bryndal. 

Całość zwieńczyła dyskoteka pod gwiazdami.

11. Święto Żuru Kujawskiego w Starym Brześciu

 

 

 

Ostatnie wydania

Tu i Teraz. Gazeta Włocławka i powiatu nr 175

Gazeta Aleksandrowska nr 214

Gazeta Ciechocińska nr 166

Ziemia michałowska nr 356

Najnowsze Video