Ogólnopolski konkurs „Wieprzowina w roli głównej”. Wielkie gotowanie w szkole rolniczej w Kowalu (zdjęcia)
Szynka skąpana w wiśniach i czerwonej cebuli, roladki z wątróbki w asyście konfitury z cebuli, policzki wieprzowe z a la leniwą kluską na musie z modrej kapusty podane z puree z pietruszki i brokułem – to tylko niektóre z potraw przyrządzonych przez młodych kucharzy podczas ogólnopolskiego konkursu „Wieprzowina w roli głównej”, który zorganizowali Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej razem z Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu. Konkurs patronatem objął m.in. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ogólnopolski konkurs kulinarny „Wieprzowina w roli głównej” adresowany był do uczniów szkół kształcących w zawodach gastronomicznych kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Udział w nim wzięli uczniowie z 11 szkół prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Turniej odbył się 29 marca br. w nowoczesnych pracowniach gastronomicznych w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu.
Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie porcji potrawy z wieprzowiny według wybranej lub opracowanej przez siebie receptury w czasie nie przekraczającym 3 godz. oraz deski wędlin. Surowcem mięsnym do sporządzenia potraw była wieprzowina rasy puławskiej lub złotnickiej, którą dostarczył sponsor Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej.
- Konkurs Gastronomiczny „Wieprzowina w roli głównej” jest niejako kontynuacją wcześniej organizowanego przez naszą szkołę konkursu „Najlepszy w zawodzie kucharz” – mówi Andrzej Zdrojewski, dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu. - Podobnie jak w tym pierwszym konkursie, głównym współorganizatorem i sponsorem jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej, a produkty, które są do dyspozycji uczestników konkursu sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Uczniowie naszej szkoły nie stanęli do konkursu, bowiem organizator nie powinien stwarzać niezręcznej sytuacji. My skupiliśmy się na organizacji i poczęstunku dla uczestników i gości.
Prace uczniów oceniała Komisja Konkursowa pod przewodnictwem Janusza Walczaka, przewodniczącego Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Członkami jury byli: Agnieszka Rybarkiewicz – przewodnicząca Rady Rodziców szkoły rolniczej w Kowalu, Grażyna Snopkowska -pracownik Urzędu Miasta Kowal oraz Łukasz Bączyk – szef kuchni restauracji „Dziedziniec” we Włocławku.
Komisja miała bardzo trudne zadanie, bowiem wszystkie potrawy przygotowane zostały z wielką starannością – mówi Janusz Walczak, przewodniczący jury. W ocenie braliśmy pod uwagę przestrzeganie przepisów bhp, stopień trudności wykonanej potrawy, walory smakowe, dekorację, oraz sposób podania potrawy.
I miejsce zajęli uczniowie - Martyna Elicka i Weronika Kowalska z ZS CKR w Brzostowie. Drugie miejsce- Wiktoria Dudek i Patryk Borowicz z ZS CKR w Sypniewie, trzecie miejsce - Gabriela Pigut i Klaudia Grzymkowska z ZS CKR w Golądkowie. Szkoły otrzymały puchary, dyplomy, nagrody. Uczniowie również zostali nagrodzeni.
Ekipy z pozostałych szkół: ZS CKR w Gołotczyźnie, ZS CKR w Bielicach, ZS CKR w Lututowie, ZS CKR w Swarożynie, ZS CKR w Powierciu, ZS CKR w Bobowicku, ZS CKR w Mieczysławowie, ZS CKR w Starym Brześciu, zostali uhonorowani wyróżnieniami i nagrodami.
Patronat honorowy nad Konkursem objęło oraz ufundowało nagrody wiele ważnych instytucji i urzędów. Są to: Wicepremier i Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Henryk Kowalczyk, Wojewoda Kujawsko-Pomorski - Mikołaj Bogdanowicz, Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego - Piotr Całbecki, Kujawsko-Pomorski Kurator Oświaty - Marek Gralik, Starosta Powiatu Włocławskiego - Roman Gołębiewski i Burmistrz Miasta Kowal - Eugeniusz Gołembiewski. Ponadto fundatorami nagród oraz sponsorami byli Agencja Restrukturalizacji i Modernizacji Rolnictwa Oddział w Toruniu, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział w Bydgoszczy i Bank Spółdzielczy w Kowalu.
Jolanta Pijaczyńska